Viinitynnyri

Viininkasvatus

Viiniä ei suoraan voi kasvattaa, vaan ensin pitää kasvattaa marjoja mistä myöhemmin sitten myllerretään viiniä. Kaiken A ja O on oikean paikan valinta. Ilmasto vaikuttaa marjojen laatuun melko isolla profiililla. Siksi kannattaa paikan valinnnassa olla hyvinkin tarkka.

Suomen epäsuotuisan ilmaston olosuhteissa suurimpiin päätöksiin kuuluu oikean paikan valinta tulevalle viinitarhalle. Parhaat sijainnit viinitarhoille Suomessa ovat Etelä- ja Länsi-Suomessa minkä takia me kasvatammekin Satakunnassa. Toki tämän alueen pohjoispuolellakin viininkasvatus on mahdollista, kannattaa kuitenkin valita kasvatukseen kestävimmät viiniköynnöksen lajikkeet.

Kun viini on valmista, laitetaan se tynnyriin muhimaan. Tämä kehittää viiniin hyviä, puunomaisia aromeja, tanninen, mikäli viini siis laitetaan puiseen tynnyriin muovisen tynnyrin sijasta. Muovinen tynnyri useimmiten aiheuttaa hieman huonoa makua, jonka johdosta sitä harvemmin tai oikeastaan koskaan ei käytetä.

Viiniköynnöksen istutus

Hommahan lähtee hyvin pitkälti siitä liikkeelle, että maahan pitää kaivaa kuoppa. Mikään älyttömän syvä ei kuopan tarvitse olla, mutta kuitenkin sen verran syvä, että se on hyvä. Toki ennen itse kuoppaa pitää valita se varsinainen paikka mihin kuoppa kaivaa koska viiniköynnöksen kasvuun ja rypälesatoon vaikuttavat sekä ilmasto- että ympäristöolosuhteet. Viinitilan optimiolosuhteiden luomiseen liittyy mahdollisimman hyvän paikan valinta ja asianmukaiset viljelytoimenpiteet.

Kuoppapaikan valinta

Viiniköynnös istutetaan aina aurinkoiseen paikkaan, ei ikinä varjoon. Talvisin Suomessa on hieman haastellista löytää paikkaa, joka ei ole varjossa, sillä keli täällä pohjolassa erityisesti talviaikaan on hyvin pimeä. Synkkkä ja pimeä.

Paras paikka viiniköynnökselle on lounais- tai etelärinne, ja sen on oltava suojaisa ja suurimman osan päivästä auringossa. Mahdollisesti pohjoisessa oleva metsä tai mäki toimii hyvänä suojana kylmiä pohjoistuulia vastaan. Lounais- ja etelärinteelle tuleva lämpö voi olla jopa 50 % korkeampi, kun tasangolla. Pohjoinen, luoteinen ja itäinen mäen sivu on sopimaton ja on vältettävä.

Rinteellä oleva viinitila ei saa sijaita missä tahansa. Vältetään rinteen alaosaa ja laakson pohjaa, johon useammin jää kylmää ilmaa ja esintyy hallaa. Myös rinteen yläosa tai mäen huippu ei ole sopiva voimakkampien, lämpötilaa alentavien tuulien takia.

Kuoppa valmiina kaivuuseen

Sitten kun paikka kuopalle on valittu, niin voidaan se varsinainen kuopan kaivuu aloittaa. Aikaisemmasta kappaleesta muistetaan se ns. hyvä kuoppa, niin mitä se nyt sitten tarkoittaa, no se tarkoittaa balttiarallaa tuollaisen 40-60 cm syvyisen kuopan kaivamista. Tottakai syvempi, jopa 100 cm syvä kuoppa, on myös hyvä. Tällöin kuopan pohjalle pystyy lisäämään enemmän hyvänlaatuista multaa. Hyvälaatuisen mulla tunnistaa usein siitä, että kaupassa lukee hinnan vieressä ”Hyvä laatu”.

Multaa voi sekoittaa kompostimullan, kalkin ja tarvittaessa pienen lannoitemäärän kanssa. Taimet on hyvää pitää vedessä 1-2 päivää ennen istutusta. Pitkät juuret typistetään vähän. Taimi istutetaan kuoppaan mullan päälle niin, että juuret ovat levitetyy mahdollisimman tasaisesti, varttamiskohta hieman maanpinnan yläpuolelle. Mullalla täytettyä paikkaa pojetaan tiiviiksi ja kastellaan n. 5 l vettä. Kevätistutuksessa on tapana peittää maanpinnalla oleva osa mullalla (muutaman sentin kerros), jolloin nuori taimi ei ole altis mahdolliseen hallaan. Taimen voi istuttaa pystyssä, jos sitä ei tarvitse suojata talveksi, tai vinossa, jos haluamme talveksi taivuttaa köynnöksen maahan. Vinossa oleva köynnös on helpompi taivuttaa alas.