Satakunnan komein viinitila

Viinilajikkeet

Viinilajikkeita on hyvin monta, siksi tässä kohtaa puhummekin asiasta ns. monikossa (vertaa viinilajike). Kaikkia lajikkeita ei kuitenkaan yksi viiniviljelijä pysty yksin kasvattamaan, mutta yhtä useampaa kylläkin pystyy. Toki viiniviljelillä on mahdollista olla useampikin tilus (ammattisana viiniviljelijän viljely tiluksille) mikä mahdollistaa useamman kuin yhden jos toisenkin viinintekoon soveltuvan marjan kasvattelun.

Meillä on melkoisen monia marjoja kasvuussa, ehkäpä toiminnastamme hieman paistaakin tälläinen Kokemäkeläinen eksperiment meininki. Suurin osa marjoista tulee toki erittäin meheväksi ja viiniä saadaan nauttia niin Kyttälässä, kuin muuallakin maailmassa. Viinimme on nimittäin tunnettu myös Suomen ulkopuolella!

Kyttälän lajikkeet

Aurora

Aurora on vanha varhainen pakkaskestävä lajike tarkoitettu pääosin viininvalmistukseen. Rypäleet ovat vaaleita, joskus läpinäkyviä, ja auringon puolelta näihin tulee tummempi kohta. Satoisuus on hyvää ja säännöllistä. Viiniköynnökset kestävät -28°C ja kasvavat voimakkaasti. Niitä voi kasvattaa korkeassa muodossa ja ne vaativat yleensä voimakasta leikkausta varsinkin kesällä, koska ne kasvattavat paljon versoja. Vaurioituneena talven jälkeen Aurora pystyy hyvin jatkamaan kasvua. Rypäleet ovat pitkiä. Tertut, samoin kuin versot, ovat punaisia. Suositellaan aloittelijoille.

Bianca

Tämä Unkarissa jalostettu lajike on voimakaskasvuinen ja antaa runsasta satoa. Taimi- ja rivivälien on oltava tavanomaisia isommat (esim. 2 m × 2,5 m). On hyvin kestävä tauteja vastaan ja versojen tuleennuttuaan aikaisin kestää -25°C pakkasia. Maanpinnan yläpuolella olevien osien paleltuaan Bianca lähtee hyvin kasvuun. Rypäleet ovat vihreät ja kypsyvät aikaisintaan syyskuun ja lokakuun vaihteessa (Puolassa syyskuun loppupuolella), joten viileinä kesinä eivät aina ehdi kypsyä. Biancasta tehty viini on hyvänlaatuinen. Suositellaan kevyttä talvisuojausta.

Frühburgunder (Pinot Noir Precoce)

Frühburgunder eli Pinot Noir Precoce on aikaisin kypsyvä Pinot Noirin erikoismutaatio. Silmujen puhkeaminen ja kukinta alkavat suhteellisesti myöhään, jolloin köynnös paremmin selviää keväthallasta. Frühburgunder tuottaa korkeanlaatuisia rypäleitä ja ne ovat parhaita raaka-aineita viinin valmistukseen. Rypäle on aika pieni ja marjat ovat siniset tai jopa mustat. Kypsymisaika ei ole kovin varhainen, yleensä rypäleet voi pomia lokakuun alussa. Köynnös kuuluu aitoviinien (vitis vinifera) lajiin, jonka lajikkeet ovat herkät ja vaativat talvisuojauksen. Frühburgunder tuleentuu hyvin ja kestää n. -20°C pakkasia. Kyttälän Viinitilassa Pinot Noir on osoittautunut suurimmaksi yllätykseksi, koska se on sopeutunut paikkaan erittäin hyvin, ja toiseksi se on tuottanut laadukkaita rypäleitä herkkyydestään huolimatta.

Galanth

Galanth on Saksassa jalostettu hybridi (Solaris x Muscat Bleu). Se on Garantin sisarlajike. Kasvu on voimakas ja satoisuus on iso. Tummat ja isot rypäleet sisältävät paljon sokeria, hedelmäliha on rapeaa, aromikasta ja muskotin makuista. Galanth kypsyy aina aikaisin, syyskuussa. Rypäleet saavat olla kauan köynnöksissä. Pakkaskestävyydestä ei vielä ole paljon kokemuksia, mutta se on kestänyt suojaamatta jopa -25°C pakkasia ja tuottanut hedelmiä. Galanth sopii erinomaisesti pöytärypäleeksi.

Garant

Garant on Saksassa jalostettu hybridi (Solaris x Muscat Bleu). Se on Galanthin sisarlajike. Kasvu on voimakas ja satoisuus on iso. Vaaleat rypäleet ovat pienempiä kuin Galanthin rypäleet, mutta ovat maukkaampia. Hedelmäliha on rapeaa, aromikasta ja muskotin makuista. Garant kypsyy syyskuussa, vähän aikaisemmin kuin Galanth. Rypäleet saavat olla kauan köynnöksissä. Pakkaskestävyydestä ei vielä ole paljon kokemuksia, mutta se on kestänyt suojaamatta jopa -27°C pakkasia ja tuottanut hedelmiä. Garant sopii erinomaisesti pöytärypäleeksi.

Zaliwska

Lajikkeen alkuperämaa on Puola. Sen etu on varsin aikainen kypsyminen – Puolassa rypäleet voi poimia jo elokuun puolivälissä, Suomessa vastaavasti syyskuun alussa. Ravinteikkaalla maaperällä Iza on runsaskasviunen. Pakkaskestävyys on hyvä, Iza yleensä selviää hyvin kovista talvista, vaikka maanpinnan yläpuoleinen osa palelisi. Vaaleanvihreät labrusca-makuiset rypäleet pitää poimia välittömästi niiden kypsyttyä, koska niiden makea maku houkuttelee ampiaisia.

Kristaly

Unkarilainen lajike sopiva sekä syömiseen että viinin valmistukseen. Kuuluu hyvin aikaisin kypsyviin lajikkeisiin, Puolassa sato korjataan elokuun loppupuolella, Suomessa noin pari viikkoa myöhemmin. Kauniin näköiset vihreät tai vaaleankeltaiset rypäleet ovat hyvän makuisia. Versot tuleentuvat hyvin ja aikaisin, joten köynnös on hyvin valmistautunut talveen. Kestää -25°C pakkasia, nuoret köynnökset kannattaa kuitenkin varoiksi suojata talvelta.

Leon Millot

Tämä lajike kuuluu vanhoihin, ns. ranskalais-amerikkalaisiin risteytyksiin. Useita kymmeniä vuosia Leon Millot, samoin kuin Marechal Foch, oli kasvatettu näillä alueilla, joilla ilmasto ei suosinut viininkasvatusta. Voimakkaan kasvun sekä hyvän pakkaskestävyyden (-28°C) vuoksi sitä lajiketta voi kasvattaa korkeissa muodoissa. Tummat rypäleet kypsyvät syyskuun lopussa ja näihin kertyy suhteellisesti paljon sokeria. Happojen määrä rypäleissä on pieni, mikä viileinä kesinä voi osoittautua eduksi. Marjat ovat pieniä, pyöreitä ja tummansinisiä. Maku on hyvin miellyttävä, vaikka Leonilla ei ole paljon aromeja. Euroopan viileillä alueilla tämä lajike on ollut kauan menestyksekkäimpänä lajikkeena muutaman muun lajikkeen kanssa hyvän maun, kestävyyden ja satoisuuden takia. Leon Millot on Marechal Fochin sisarlajike ja sen takia monella tavalla muistuttaa sitä.